Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHProblemi sa hidroelektranom "Ulog": Opasnost za stanovništvo i okoliš

Problemi sa hidroelektranom “Ulog”: Opasnost za stanovništvo i okoliš

Opasnosti pri probnom punjenju akumulacije

Hidroelektrana “Ulog” kod Kalinovika suočava se s ozbiljnim problemima tokom probnog punjenja akumulacije. Novonastale pukotine između zida brane i okolnog tla rezultiraju gubitkom vode. Ova situacija predstavlja potencijalnu sigurnosnu katastrofu koja prijeti naseljima nizvodno.

Apel nadležnim institucijama

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT i Udruženje za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” iz Konjica pozvali su nadležne institucije na hitnu reakciju. Amir Variščić, predsjednik “Zelenih Neretva”, naglašava hitnost apela prema Agenciji za vodno područje Jadranskog mora i federalnim ministarstvima.

Pitanja sigurnosti i prethodnih incidenata

HE “Ulog” se gradi na seizmološki nestabilnom području u BiH. Variščić ističe da su raniji incidenti doveli do gubitka života radnika na gradilištu koje je 2013.godine napušteno. Projektne preinake nisu postigle dovoljnu sigurnost ni nakon ishođenja dozvola 2020.godine.

Ekološke posljedice i prisustvo teških metala

U posljednjem mjesecu, nivo Neretve u Konjicu drastično je porastao, ali je potom otkriven i gubitak vode. Ispunjenja injektiranja nisu dala rezultate, a nivo akumulacije pao je za 70 centimetara za samo jednu noć. Vodni inspektor iz RS-a potvrdio je prisustvo teških metala, čija koncentracija premašuje dozvoljene vrijednosti.

Strah za sigurnost ljudi

Variščić upozorava da je hidroelektrana “Ulog” označena kao sigurnosno-ekološka bomba. Postoji opravdan strah za sigurnost ljudi i materijalnih dobara u regijama kao što su Konjic, Jablanica i Mostar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -