Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAmbasador Soreca: EUFOR-ova vježba "Brzi odgovor" potvrda posvećenosti EU Bosni i Hercegovini

Ambasador Soreca: EUFOR-ova vježba “Brzi odgovor” potvrda posvećenosti EU Bosni i Hercegovini

Završna ceremonija vježbe “Brzi odgovor”

U Sarajevu je održana završna ceremonija vježbe “Brzi odgovor”, koja je okupila vojnike i predstavnike 23 zemlje. Ovaj događaj je također okupio predstavnike vlasti i međunarodne zajednice, naglašavajući značaj regionalne suradnje.

EUFOR kao znak opredijeljenosti Evropske unije

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Luiđi Soreca, istakao je važnost prisutnosti EUFOR-a. Njegove riječi su bile jasne: “Prisutnost EUFOR-a u BiH je jasan i vidljiv znak opredijeljenosti EU za BiH.” Ova izjava ukazuje na snažnu podršku EU za stabilnost i sigurnost u regionu.

Udvostručena prisutnost EUFOR-a

Soreca je podsjetio da je Evropska unija u 2022. godini udvostručila prisutnost EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Kako je naglasio, vježba “Brzi odgovor” ponovo potvrđuje kapacitet EUFOR-a za odgovor multinacionalnih snaga.

Pomoć institucijama BiH

EUFOR pruža kontinuiranu podršku institucijama BiH, posebno Oružanim snagama. Ova suradnja je ključna za održavanje sigurnog okruženja u zemlji.

Planirane aktivnosti vježbe “Brzi odgovor 24”

Podsjetimo, godišnja velika aktivnost obuke “Brzi odgovor 24” planirana je od 24. avgusta do 16. septembra 2024. Ova vježba ima za cilj unaprijediti sposobnosti vojnika i osigurati bolje pripremljene snage za odgovor na izazove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -