Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVučić poziva EU na akciju kako bi se osigurala sigurnost na Kosovu

Vučić poziva EU na akciju kako bi se osigurala sigurnost na Kosovu

Predsjednik Vučić traži hitne mjere

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u četvrtak pozvao Europsku uniju da odmah poduzme konkretne korake kako bi se reagiralo na situaciju na Kosovu. Vučić je istaknuo kako trenutne akcije kosovskih vlasti ugrožavaju sigurnost srpskog naroda i stabilnost u regiji.

Novonastale tenzije na Kosovu

Ova izjava dolazi nakon sastanka s voditeljem izaslanstva EU u Srbiji, Emanuelom Giaufretom. Tijekom razgovora, Vučić je ukazao na potrebu suprotstavljanja samovolji Prištine. Sastanak se dogodio uslijed rastućih tenzija nakon uhićenja četverice srpskih mladića u Mitrovici.

Izvještaji o uhićenju i reakcije Beograda

Kosovska policija uhitila je mladiće zbog vrijeđanja policajaca. Dok policija izvještava o incidentu, srbijanski premijer Miloš Vučević tvrdi da su mladići brutalno pretučeni. Vučić se također obratio američkom veleposlaniku, tražeći konkretnu reakciju Zapada.

Novi izazovi u dijalogu između Kosova i Srbije

Nove napetosti su proizašle nakon preuzimanja zgrada srpskih institucija od strane kosovskih vlasti. Beograd optužuje premijera Kurtija za represiju prema Srbima, dok Kosovo ističe da je riječ o uspostavljanju ustavnog poretka.

Osim toga, Kosovo je podiglo optužnice protiv 45 osumnjičenih za terorizam, što ukazuje na ozbiljnost situacije. Ovi događaji dodatno kompliciraju dijalog i odnose između Srbije i Kosova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -