Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZabrinutost zbog migranata: Ministar Katica traži rješenja za sigurnost u Kantonu Sarajevo

Zabrinutost zbog migranata: Ministar Katica traži rješenja za sigurnost u Kantonu Sarajevo

Povećanje krivičnih djela i zabrinutost građana

Ministar za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, Mustafa Katica, upozorio je na rast krivičnih djela koja počinjavaju migranti. Ova zabrinutost izrazila je i općina Ilidža, koja se suočava s problemima zbog migrantskog kampa u Blažuju.

Održan sastanak s predstavnicima IOM-a

Na sastanku s IOM-ovim predstavnikom u BiH, Katica je istakao važnost rješavanja problema krijumčarenja i teških krivičnih djela povezanih s migrantima. Naglasio je da MUP KS nema direktnu nadležnost nad centrom u Blažuju, ali redovno patrolira tim područjem zbog sigurnosti građana.

Nedostatak procjena i potrebna rješenja

Ministar Katica kritizirao je odluku o otvaranju migrantskog kampa bez prethodne sigurnosne procjene. Istakao je da su lokalne vlasti u stalnom kontaktu kako bi privremeno umanjili pritisak na stanovništvo Ilidže.

Podrška policiji i zahtjevi prema IOM-u

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo pruža podršku drugim agencijama u akcijama vezanim za migrante. Međutim, Katica je istakao da je podrška IOM-a do sada izostajala i zatražio promjene u tom pogledu.

Dodatni troškovi za budžet općine Ilidža

Safet Mušić, posebni povjerenik za pitanja migranata, naglasio je da lokalne vlasti imaju dodatne troškove zbog narušenog stanja sigurnosti. Pozvao je IOM da uzme u obzir zabrinutost građana i općinskih vlasti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -