Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMigranti u BiH i dalje predstavljaju sigurnosni izazov

Migranti u BiH i dalje predstavljaju sigurnosni izazov

Učestali obračuni među migrantima

U Bosni i Hercegovini, migrantska kriza i dalje stvara sigurnosne probleme. Iako je broj migranata manji nego ranije, migrantska ruta kroz BiH ostaje aktivna. U ponedjeljak se desio obračun migranata u sarajevskom naselju Stup, kada je došlo do ubistva.

Statistika o migrantima

Prema riječima Žarka Lakte, direktora Službe za poslove sa strancima BiH, u četiri privremena prihvatna centra boravi 1.693 migranta. Najveći broj njih, čak 1.168, nalazi se u Kantonu Sarajevo.

Problemi identiteta i kriminalne grupe

Laketa ističe da migranti dolaze iz različitih zemalja poput Afganistana, Sirije i Pakistana, a među njima se pojavljuju i kriminalne grupe. Ove grupe, posebno državljani Afganistana, bave se krijumčarenjem migranata, što dovodi do sukoba među njima.

Strategije suzbijanja kriminala

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije, naglašava potrebu za borbom protiv organizovanog kriminala. Grupa krijumčara funkcionira kao poslovna organizacija koja ne poštuje ljudska prava migranata.

Planovi za budućnost

Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, upozorava da migracije neće stati. Stanje verzira sa susjednim državama ukazuje na kontinuirani priliv migranata iz Turske ka evropskim zemljama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -