Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOstavke ukrajinskih ministara izazivaju zabrinutost i neizvjesnost

Ostavke ukrajinskih ministara izazivaju zabrinutost i neizvjesnost

U posljednjem razvoju događaja, nekoliko ključnih dužnosnika ukrajinske vlade predalo je pisma ostavke. Ove ostavke su predane Vrhovnoj Radi Ukrajine, među kojima su Oleksandr Kamišin, ministar strateške industrije, Denis Maljuska, ministar pravosuđa, i Ruslan Strilec, ministar zaštite okoliša.

Odlazak važnih ministara

Pored njih, Vitalij Koval, šef Državnog imovinskog fonda, također je podnio ostavku. Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Vrhovne Rade, Ruslan Stefančuk. Na plenarnoj sjednici planira se rasprava o ovim ostavkama, ali razlozi nisu jasno navedeni.

Neizvjesnost u vladi

Odlazak ovih ministara dodatno povećava neizvjesnost unutar ukrajinske vlade. Uz to, još pet ministarskih resora je upražnjeno nakon prethodnih smjena. Oleksandr Kamišin, koji je predvodio aktivnosti oko jačanja odbrambene industrije, najavio je da će ostati u odbrambenom sektoru, ali na drugoj poziciji.

Planovi predsjednika Zelenskog

Predsjednik Volodimir Zelenski sada se suočava s izazovom popunjavanja ovih ključnih pozicija. Njegova administracija ima za cilj uvođenje reda u vladu prije nego što otputuje u Sjedinjene Države na Generalnu skupštinu UN-a.

Zelenski se nada da će se sastati s predsjednikom Joeom Bidenom radi predstavljanja “plana pobjede” za okončanje rata protiv Rusije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -