Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUpozorenje novinarima: Saslušanje kao svjedoci postaje sve učestalije u Republici Srpskoj

Upozorenje novinarima: Saslušanje kao svjedoci postaje sve učestalije u Republici Srpskoj

Šaljićeva izjava o iznenađujućem pozivu

Novinar Šaljić je bio iznenađen kada je zaprimio poziv na saslušanje. Nije imao predstavu o razlozima poziva. Saslušan je kao svjedok o neidentifikovanim osobama osumnjičenim za neovlašteno snimanje poljoprivrednog dobra. Ova lokacija se nalazi na području bivšeg logora Batković u Bijeljini.

Prava svjedoka i osumnjičenih

Advokatica Jovana Kisin Zagajac ukazuje na spornost njegovog poziva kao svjedoka. Razlikuju se prava koja svjedok i osumnjičeni imaju. Svjedoci mogu biti stavljeni u situaciju da svjedoče protiv sebe, što je protivno Zakonu o krivičnom postupku.

Osnovna prava i zabrane

Kisin Zagajac naglašava da novinari često suočavaju sa pritiscima prilikom saslušanja. Mnogi su pozvani kao svjedoci da objasne svoja postupanja. Ova praksa je sve češća u Republici Srpskoj i može se tumačiti kao zastrašivanje. Saslušavanje u svojstvu svjedoka može se shvatiti kao poruka prema novinarima.

Zaštita prava na informiranje

Prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, nije zakonski zabranjeno snimati objekte od javnog interesa. Kisin Zagajac ističe da se snimanje javnih objekata može raditi bez ugrožavanja interesa privrednih subjekata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -