Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlada HNK usvojila izvještaj o sigurnosti i strategije za dalji razvoj

Vlada HNK usvojila izvještaj o sigurnosti i strategije za dalji razvoj

Sigurnosna situacija u HNK na zadovoljavajućem nivou

Na sjednici u petak, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona razmotrila je informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o trenutnoj sigurnosti. Ministra Marija Marića istaknuo je da je situacija u Kantonu stabilna, uprkos medijskom eksponiranju određenih incidenata.

Podrška radu Ministarstva unutrašnjih poslova

Ministar Marić naglasio je kako MUP, iako suočen s nedostatkom policijskih službenika, uspješno odgovara na izazove. Ministarstvo je, prema njemu, neupitni jamac sigurnosti za sve građane HNK. Upravni organ poziva sve sudionike javnog života da se suzdrže od preuranjenih kvalifikacija događaja.

Zaključci sjednice Vlade

Vlada je jednoglasno usvojila zaključak u kojem osudila sve oblike nasilja. Stanje sigurnosti u HNK nije ugroženo, a podržana su nastojanja MUP-a u obavljanju zadataka. Pored toga, obećano je dodatno jačanje Ministarstva kroz kadrovsku i infrastrukturnu podršku.

Razvoj strategija socijalne zaštite i podrška mladima

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju Budžeta HNK za prvu polovinu godine. Također, usvojena je Odluka o izradi sektorske strategije razvoja sistema socijalne zaštite za period 2025. – 2030. godina. Tako će se definirati pravci razvoja i usklađenost s relevantnim dokumentima.

Konačno, Vlada je odobrila 21.115 KM za subvencije mladima u plaćanju poreza na promet nekretnina i renta za 2024. godinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -