Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPosjeta pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini: Fokus na mir i...

Posjeta pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini: Fokus na mir i stabilnost

Posjeta visokog izaslanstva NATO-a

U srijedu, 28. avgusta 2024. godine, zamjenici ministra obrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić i Aleksandar Goganović, primili su pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, Thomasa Goffusa. Ova posjeta potvrdila je važnu saradnju između Bosne i Hercegovine i NATO saveza.

Održavanje tradicije i sigurnosti

Zamjenik ministra Galić naglasio je značaj održavanja dobre tradicije u odnosima s NATO-om. On je ukazao na to da geopolitičke promjene zahtijevaju stalne napore za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Galić je posebno istakao NATO-ovu inicijativu za izgradnju obrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine (DCBI), koja predstavlja strateški značaj za sigurnost zemlje.

Izražena opredijeljenost za dalje partnerstvo

Zamjenik ministra Goganović je izrazio dobrodošlicu visokom izaslanstvu i zahvalio na dosadašnjoj suradnji. On je potvrdio opredijeljenost Ministarstva obrane za nastavak suradnje s NATO savezom, kao i važnost regionalne saradnje za očuvanje mira.

NATO-ova podrška Bosni i Hercegovini

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a, Goffus, istaknuo je da će stabilnost Bosne i Hercegovine biti prioritet za NATO. Naglasio je važnost daljnje realizacije inicijative za izgradnju obrambenih kapaciteta, s ukupnom vrijednošću većom od 32 miliona eura.

Na sastanku su također učestvovali pomoćnici ministra obrane, kao i visoki zvaničnici NATO-a, koji su razgovarali o izazovima i potencijalnim rješenjima za jačanje otpornosti u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -