Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAmbasada SAD-a upozorava na transparentnost ugovora sa kineskom kompanijom Elinc

Ambasada SAD-a upozorava na transparentnost ugovora sa kineskom kompanijom Elinc

Apel Ambasade SAD-a

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini izrazila je zabrinutost vezano za ugovor koji je Vlada Republike Srpske potpisala s kineskom kompanijom Elinc. Zvaničnici su pozvani da pruže transparentne informacije kako bi građani razumjeli na koji način se troši njihov poreski novac.

Ugovor i rizici povezani s njim

U junu je postignut dogovor o nabavci softvera za digitalnu zaštitu u državnim institucijama. Međutim, kompanija Elinc se nalazi na listi američkih sankcija, što izaziva sumnje u pogledu legitimnosti ovog ugovora.

Uloga China Electronics Corporation

Američki Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) identifikovao je matičnu kompaniju Elinc, China Electronics Corporation, kao rizik po nacionalnu sigurnost. Ova kompanija povezana je s vojnim materijalima i može predstavljati opasnost za suverenitet i operativnost u RS.

Zabrinutost zbog nejasnoća

Nejasna priroda ugovora, kao i izostanak uobičajenih javnih nabavki, postavljaju pitanja o kvaliteti usluga i rizicima za stanovnike RS. Ambasada SAD-a apeluje na odgovornost i transparentnost vlasti u Banjoj Luci.

Zaključak

Građani imaju pravo znati kako se upravlja njihovim novcem. Stoga, zvaničnici moraju jasno komunicirati sve relevantne informacije o ovom ugovoru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -