Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlada RS traži rješenje za digitalne izazove kroz kinesku kompaniju na američkoj...

Vlada RS traži rješenje za digitalne izazove kroz kinesku kompaniju na američkoj listi sankcija

Problemi u digitalnom prostoru

Vlada Republike Srpske (RS) se mjesecima suočava s teškim izazovima u digitalnom sektoru. Ovi izazovi se javljaju kao posljedica sankcija koje su SAD uvele informacionim kompanijama, što dodatno komplicira situaciju.

Kineska kompanija “Elinc”

U potrazi za rješenjem, Vlada RS je odlučila sklopiti ugovor s kineskom firmom “Elinc”. Ova kompanija, međutim, nalazi se na američkoj listi sankcija. U junu je potpisan ugovor za nabavku softvera za digitalnu zaštitu u svim institucijama.

Sankcije i sigurnost

“China Electronics Corporation” (CEC), matična kompanija “Elinc” je na sankcionoj listi od juna 2021. godine. Ove sankcije ograničavaju transakcije američkih građana sa kompanijama koje se nalaze na toj listi, zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Utjecaj na američko-kineske odnose

U okviru sankcija, utvrđeno je da Kina koristi kapital SAD-a za modernizaciju svog vojnog i sigurnosnog sektora, što predstavlja prijetnju za američke interese.

Globalna prisutnost

Kineska kompanija “Elinc” navodi da je prisutna u više od 160 zemalja i da ima filijale u 23 države. Oni su ovlašteni od strane kineske vlade za izvoz vojnih artikala, što dodatno komplikuje situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -