Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Hurtić posjetio prigradska naselja nakon učestalih incidenata

Ministar Hurtić posjetio prigradska naselja nakon učestalih incidenata

Posjeta Opinama i Baćevićima

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlid Hurtić, posjetio je danas mostarska naselja Opine i Baćeviće. Ova posjeta uslijedila je nakon nedavnih incidenta koji su uznemirili lokalnu zajednicu.

Incidenti u naseljima

U Opinama je zabilježen napad na trojicu mladića, među kojima je bio i maloljetnik. Grupa nepoznatih osoba, navodno povezana s “Ultrasima”, odgovorna je za ovaj napad. U Baćevićima, gdje pretežno živjeli povratnici srpske nacionalnosti, također su se dogodili nasilni incidenti.

Smetnje u lokalnoj zajednici

Prema izjavama mještana, igralište je bilo prekriveno fašističkim simbolima. Pored toga, čuli su se i rafalni hitci. Hurtić je istakao da se radi o smišljenim događajima koji izazivaju tenzije, posebno među djecom.

Kritika na račun nadležnih

Roditelji napadnutih mladića u Opinama izrazili su nezadovoljstvo radom Ministarstva unutrašnjih poslova HNK. Ministru Hurtiću su poručili da očekuju aktivniji odgovor institucija.

Organizovana akcija protiv nasilja

Predsjednik Koordinacije Srba Mostar, Dušan Golo, upozorio je na dugotrajne provokacije u Baćevićima. Istakao je da su incidenti organizovani i rezultat neodgovarajuće reakcije policije.

Sigurnost djece na prvom mjestu

Golo je naglasio da se djeca ne osjećaju sigurno, te je apelovao na odgovorne institucije da preduzmu mjere za zaštitu. Svi su se složili da ovakvo stanje mora prestati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -