Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNovi sistem ulaska u EU počinje 10. novembra: Šta trebate znati?

Novi sistem ulaska u EU počinje 10. novembra: Šta trebate znati?

EU uvodi Entry/Exit System i ETIAS

Evropska unija je potvrdila da će novi sistem ulaska i izlaska početi s radom 10. novembra. Ove izmjene će obuhvatiti 60 država, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Državljani BiH će imati drugačiji način prelaska granice u EU.

Biometrijski podaci na granici

Prema informacijama iz IDEEA-e, putnici će morati dostaviti biometrijske podatke prilikom ulaska. To uključuje otiske prstiju i fotografiju lica. Ove izmjene imaju za cilj povećanje sigurnosti i smanjenje zloupotrebe identiteta.

Praćenje boravka u EU

Sistem Entry/Exit System (EES) omogućava praćenje vremena boravka. Putnici će se moći zadržati najduže 90 dana u periodu od šest mjeseci. Biometrijski podaci će se uzimati prilikom prvog prelaska granice, bez potrebe za pečatima u pasošima.

Online autorizacija putovanja

European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) također se uvodi. To je online formular u koji će putnici unijeti informacije o putnoj ispravi. Za ovu uslugu biće potrebna taksa od sedam eura, a važiće do tri godine ili do zamjene putne isprave.

Šta očekivati u budućnosti?

EU planira da uspostavi EES do 10. novembra ove godine. ETIAS sistem trebao bi biti operativan polovinom sljedeće godine. Putnici se preporučuju da se pripreme za nove procedure kako bi olakšali svoje putovanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -