Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTragedija u Sanskom Mostu: Pitanja o mentalnom zdravlju i nelegalnom oružju

Tragedija u Sanskom Mostu: Pitanja o mentalnom zdravlju i nelegalnom oružju

Stravičan incident zadaje bol i zabrinutost

Tragedija koja se desila u Sanskom Mostu, gdje su izgubljena tri ljudska života, ponovo otvara mnoga pitanja. Gdje je društvo zakazalo? Jesmo li mogli prepoznati prijetnju na vrijeme?

Mentalno zdravlje i nelegalno oružje

Psihologinja dr. Jasmina Dizdarević upozorava da se situacija pogoršava. “Niko se ne boji, a pravda se uzima u svoje ruke”, naglašava ona. Ističe da je kasno za poduzimanje mjera koje bi spriječile ovakve tragedije.

Refleksija društvenih problema

Psihoterapeutkinja Maja Savanović-Zorić iz Prijedora naglašava da pucnjava u školi nije samo individualni čin. “Ona je odraz društva koje je ignorisalo rastuće probleme”, kaže ona. Naša dužnost je da prepoznamo znakove nasilja i mentalnih teškoća.

Reformiranje sistema zaštite

Direktor Centra za sigurnosne studije, Denis Hadžović, smatra da je neko u sistemu zakazao. “Oružje se ne uzima tek tako”, naglašava on. Potrebno je sačekati rezultate istrage kako bi se razumjeli uzroci ove tragedije.

Prevenira, ne samo reakcija

Stručnjak za sigurnost, Safet Mušić, preporučuje jaču kontrolu nelegalnog oružja. “Mentalno zdravlje onih koji posjeduju oružje potrebno je provjeriti”, dodaje on. Također, poziva na proaktivne mjere u školama.

Škole pod pritiskom

Nakon ovakvih događaja, direktor Hadžović predlaže vidljivu prisutnost policije u školama. “Preventivna mjera može umanjiti tenzije i strah među učenicima”, zaključuje Hadžović.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -