Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNovine u Politici Privatnosti "Mete": Korisnici u BiH Ostaju Nezaštićeni

Novine u Politici Privatnosti “Mete”: Korisnici u BiH Ostaju Nezaštićeni

Neobaviješteni korisnici

Kompanija “Meta Platforms” je 26. juna promijenila svoju politiku privatnosti, bez obavještavanja korisnika u Bosni i Hercegovini. Ova promjena ostavila je korisnike u regiji praktično nezaštićenim.

Prijetnja za Lične Podatke

Prema informacijama iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, “Meta” sada može koristiti lične podatke korisnika za razvoj vještačke inteligencije. Ova praksa nije ponuđena korisnicima u BiH kao opcija, koja je dostupna korisnicima iz EU.

Stručnjaci upozoravaju na oprez

Eksperti upozoravaju da se korisnici moraju maksimalno čuvati prilikom objavljivanja ličnih informacija na platformama poput Facebooka, Instagrama i WhatsAppa. Senad Džananović iz kompanije “Zira” naglašava da je “Meti” izrečena rekordna kazna zbog nezakonitog korištenja podataka iz Evrope.

Ograničenja u komunikaciji

Predrag Puharić sa Fakulteta za kriminalistiku ističe da BiH nema moć da komunicira s “Metom”. Ovaj stručnjak napominje da će “Meta” koristiti podatke za različite marketinške kampanje, ali bez pravilne regulative, podaci se mogu zloupotrijebiti.

Mogućnost dijeljenja podataka

Džananović također ne isključuje mogućnost dijeljenja podataka s političkim strankama, što može dovesti do manipulacije političkim porukama. Preporučuje se oprez prilikom dijeljenja ličnih informacija kako bi se izbjegli potencijalni rizici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -