Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaKosovo se suočava s diskriminacijom u vezi s Eurosongom: RTK nije dobio...

Kosovo se suočava s diskriminacijom u vezi s Eurosongom: RTK nije dobio poziv

Kosovski nacionalni emiter RTK iznio je sumnje u vezi s politikom Evropske radiodifuzne unije (EBU). Naime, tvrde da nisu dobili poziv za učešće na Eurosongu zbog političkih razloga. Ova situacija je izazvala veliku zabrinutost među ljubiteljima muzike na Kosovu.

Dvostruki standardi EBU-a

RTK je istaknuo da EBU primjenjuje dvostruke standarde. “Zahtijevaju da Kosovo ima punopravno članstvo u EBU-u, dok ga istovremeno ne priznaju iz političkih razloga”, naveli su predstavnici RTK-a. Istaknuli su i da RTK ispunjava sve potrebne uvjete za učešće na ovom prestižnom takmičenju.

Bitka za priznanje

Kako bi Kosovo postalo dio EBU-a, mora se pridružiti Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) ili Vijeću Evrope. Međutim, Kosovo još uvijek nije ispunilo ove uvjete. Ova situacija dodatno komplikuje već postojeće političke tenzije, budući da Srbija ne priznaje Kosovo kao suverenu državu.

Budućnost Eurosonga

Eurosong će se sljedeće godine održati u Švicarskoj. Grad domaćin još uvijek nije poznat, s obzirom na to da su Basel i Ženeva u konkurenciji. Očekuje se da će konačna odluka biti objavljena 30. augusta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -