Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlada FBiH priprema set fiskalnih zakona za bolju budućnost

Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona za bolju budućnost

Fiskalna reforma u Federaciji BiH

Zamjenik premijera FBiH i ministar finansija Toni Kraljević danas je izvijestio Vladu o napretku u izradi seta fiskalnih zakona. Ovi zakoni će biti upućeni Parlamentu Federacije BiH tokom ovog ljeta. Ključne aktivnosti za sveobuhvatnu fiskalnu reformu već su poduzete, a Vlada FBiH se odlučila za redovnu parlamentarnu proceduru.

Ciljevi fiskalne reforme

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar Kraljević naglasili su da set zakona ima tri ključna cilja. Prvi cilj je poboljšanje standarda radnika, drugi rasterećenje privrednika, a treći zadržavanje fiskalne stabilnosti. Ove mjere su važne za dalji razvoj ekonomije FBiH.

Mjere fiskalne politike

Vlada FBiH planira nastavak reformskih aktivnosti u pet značajnih segmenata. Ovi segmenti uključuju smanjenje opterećenja rada i restruktuiranje poreznog sistema. Također, važna je i borba protiv neformalne ekonomije te unapređenje javnih usluga. Ove mjere doprinose očuvanju finansijske stabilnosti.

Otvorena javna rasprava

Federalno ministarstvo finansija planira uključiti poslodavce i radnike kako bi se osigurala prava svih strana. Otvorit će se javna rasprava radi prikupljanja amandmana i prijedloga. Novi set zakona trebao bi omogućiti ekonomski iskorak i investicijski ciklus za sve građane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -