Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSuđenje za ratne zločine u Bijeljini: Svjedoci govori o jedinici iz Sokoca

Suđenje za ratne zločine u Bijeljini: Svjedoci govori o jedinici iz Sokoca

Na suđenju za zločine na području Bijeljine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su dali ključne informacije o jedinici iz Sokoca. Ova jedinica, osnovana u junu 1992, imala je svoj zapovjedni kadar u Dušku Maloviću i njegovom zamjeniku Bobanu Kezunoviću.

Svjedočenja o aktivnostima jedinice

Dragoslav Marković, svjedok, kazao je da je došao u Bijeljinu u septembru 1992. godine. Tada je, kako je istakao, ovdje obavljao zadatke za Upravu kriminalističke policije. Pripadnici jedinice su bili smješteni unutar zgrade MUP-a gdje su vježbali i održavali policijski čas. Njihova zaduženja obuhvatala su pratnju ministara.

Tužba za ratne zločine

Živanu Miljanoviću i ostalim bivšim rukovodiocima i pripadnicima policijskih snaga iz Bijeljine stavljaju se na teret odvođenja i ubistva 22 civila bošnjačke nacionalnosti. Ovi zločini počinjeni su u noći između 24. i 25. septembra 1992. godine. Također, Milenko Samardžija je optužen za izvršenje ubistava iz neposredne blizine.

Nastavak suđenja

Željko Maričić, koji se pridružio jedinici, potvrdio je da su članovi nosili različite uniforme. Goran Cvijetić, još jedan svjedok, naveo je da su se bavili održavanjem policijskog sata i pratnjom ministra. Iako su svjedoci potvrdili aktivnosti jedinice, naglasili su da nisu imali konkretna saznanja o ubistvima iz optužnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. avgust, ukoliko ne bude štrajka advokata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -