Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina odbija uvredljivu notu upućenu povodom 11. jula

Bosna i Hercegovina odbija uvredljivu notu upućenu povodom 11. jula

Bosna i Hercegovina je odlučila odbiti notu koju je Srbija poslala povodom 11. jula, tragičnog datuma u historiji zemlje. Prema riječima bh. ministarstva, slanje te note predstavlja uvredu za žrtve i njihove porodice, ali i za sve bosanske i hercegovačke građane.

U noti su političke elite Srbije optužene za negiranje genocida i podržavanje genocidnih politika. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je jasno istaklo da neće prihvatiti politički pamflet koji je pun historijskog revizionizma.

Takvo ponašanje političkih elita Srbije nije u skladu s međunarodnim pravom i diplomatskim odnosima. Države članice UN-a koje poštuju vladavinu prava ne bi trebale komunicirati na način na koji je to navedeno u noti iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Na čelu Ministarstva vanjskih poslova Srbije nalazi se Marko Đurić, osoba koja je aktivno lobirala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem protiv donošenja Rezolucije u vezi s Srebrenicom.

Ove posljednje uvrede i manipulacije su neprihvatljive. Porodice žrtava srebreničkog genocida su već dovoljno patile i trebaju biti poštovane, a ne vrijeđane. Bh. ministarstvo je odlučno u svojoj odluci da odbije tu notu i osuđuje takve izjave i optužbe koje dolaze iz Beograda.

Srbija bi trebala prestati s izvrtanjem historijskih činjenica i konstruiranjem izmišljotina. Samo priznanjem prošlih zlodjela i suočavanjem s njima možemo graditi bolju budućnost na Balkanu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -