Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFinansijski problemi Nacionalne biblioteke u BiH: Uposlenici već četiri mjeseca bez plata

Finansijski problemi Nacionalne biblioteke u BiH: Uposlenici već četiri mjeseca bez plata

Uposlenici Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) suočavaju se s ozbiljnim finansijskim problemima, s obzirom na to da već četiri mjeseca nisu primili platu. Nakon što su u aprilu privremeno obustavili rad zbog istog problema, nastavili su s radom nakon obećanja Vlade Kantona Sarajevo.

Međutim, kao što su danas saopćili, obećanja su se ispostavila kao lažna, jer su bili odbačeni od svih nivoa vlasti. U saopćenju su istakli da su dovedeni do ruba i da su primorani zatvoriti svoja vrata, što utječe na 42 porodice zaposlenika NUBBiH.

Uz to, uputili su i apel vlastima, izražavajući zabrinutost za sudbinu Nacionalne biblioteke. U saopćenju su naveli: “Nažalost, dovedeni smo do ruba i primorani smo zatvoriti svoja vrata jer 42 porodice zaposlenika NUBBiH ne mogu ovako preživljavati. Primjera radi, do jeseni treba da preživimo od dvjestotinjak maraka naknade za topli obrok. Kako? Da kupimo kantu farbe, zelene, ofarbamo se u zeleno i živimo od fotosinteze?”

U sklopu protesta, uposlenici NUBBiH najavili su da će simbolično zatvoriti vrata Nacionalne biblioteke 25. augusta. Taj datum je odabran jer je na taj dan 1992. godine zapaljena biblioteka u zgradi Vijećnice. Pozvali su organizatore prijema u zgradi Vijećnice da razmisle o posljedicama tog čina i zapitaju se jesu li završili ono što je početo tog nesretnog dana.

Finansijski problemi u Nacionalnoj biblioteci BiH samo su još jedan primjer ozbiljnog nedostatka podrške kulturi i obrazovanju u zemlji. Ukoliko se ne pronađe rješenje za ove probleme, ne samo da će uposlenici trpjeti, već će cijelo društvo izgubiti pristup vrijednim izvorima informacija i znanju.

Sudbina Nacionalne biblioteke BiH trenutno ostaje neizvjesna, a nadležne vlasti moraju hitno djelovati kako bi osigurale sredstva za normalno funkcionisanje ove važne institucije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -