Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHitna sjednica o transplantaciji jetre za mladog Mostarca

Hitna sjednica o transplantaciji jetre za mladog Mostarca

Do hitne sjednice je došlo nakon što se javnost upoznala sa slučajem mladog Mostarca Adnana Šemića, koji pati od Wilsonove bolesti koja zahtijeva transplantaciju jetre. Šemićeva situacija se naglo pogoršala, što je rezultiralo sve težim hodanjem.
Kako niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, javio se čovjek iz Srbije koji je sto posto kompatibilan krvnom grupom. Međutim, problem se javlja prilikom izvođenja operacije jer turski zakon ne dozvoljava transplantaciju jetre ako donor nije u krvnom srodstvu sa pacijentom.
Srećom, turski ljekari su spremni doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi izveli ovaj postupak, ali se suočavaju sa istim problemom – zakon u Bosni i Hercegovini također ne dozvoljava takvu operaciju.
Situacija Adnana Šemića je sada u rukama političara. Pitanje koje se postavlja je da li su oni spremni pomoći ili će se baviti politikanstvom?
Ovo je slučaj koji bi mogao postaviti presedan za buduće transplantacije u BiH. Šta će političari odlučiti? Hoće li promijeniti zakon kako bi spasili život mladom čovjeku koji se bori sa teškom bolešću?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -