Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHGrađani Goražda obustavili saobraćaj u znak počasti žrtvama genocida u Srebrenici

Građani Goražda obustavili saobraćaj u znak počasti žrtvama genocida u Srebrenici

U sklopu aktivnosti “Stani za čovječanstvo”, građani Goražda su na pet minuta obustavili saobraćaj na Trgu branilaca grada kako bi simbolično odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Ova inicijativa, koju organizuju Muftijstvo goraždansko i Mreža mladih, već godinama ima za cilj podsjetiti na stradanje i izraziti suosjećanje sa porodicama žrtava.

Amela Mujagić, koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog, ističe da ova aktivnost ima poseban značaj jer se paralelno sa obustavom saobraćaja uči salla, naši sugrađani zastanu i odaju počast žrtvama genocida. Ovim simboličnim gestom želi se iskazati da se takvo zlo nikada više ne ponovi.

Pored obustave saobraćaja, u džamijama na području muftijstva će biti proučen jasin za šehide u Srebrenici. Aktivnosti se ne završavaju samo na samoj godišnjici, već će se nastaviti i dan nakon dženaze u Potočarima.

Mreža mladih također organizuje tradicionalni performans pod nazivom “Nema te na kahvi” koji će biti održan 12. jula na Mostu “Alija Izetbegović” u Goraždu i “Omladinskom mostu” u Ustikolini. Ova manifestacija ima za cilj podsjetiti na značaj očuvanja sjećanja na žrtve genocida i promovirati toleranciju i suživot.

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici važan je trenutak za cijelu Bosnu i Hercegovinu te treba biti podsjetnik da se takvi zločini nikada ne smiju ponoviti. Aktivnosti poput “Stani za čovječanstvo” pomažu u očuvanju sjećanja na žrtve i ujedinjuju zajednicu u borbi protiv mržnje i predrasuda.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -