Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici, zabranjen promet eksplozivnih materija

Obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici, zabranjen promet eksplozivnih materija

Danas je u Memorijalnom centru u Potočarima obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici, koji se desio u julu 1995. godine. Tim povodom, održana je dženaza i ukop 14 identificiranih posmrtnih ostataka Bošnjaka koji su brutalno ubijeni od strane srpskih snaga pod vodstvom Ratka Mladića.

Ovaj tužan događaj obilježava se 11. jula svake godine kako bi se prisjetili žrtava ovog nehumanog zločina. Međutim, vlasti Republike Srpske odlučile su obilježavanje “velikog srpskog stradanja oko Srebrenice” pomaknuti za jedan dan, tako da se isto odvija 12. jula.

U sklopu obilježavanja, također je donesena i odluka o zabrani prometa eksplozivnih materija na putevima u regiji Srebrenice. Ova mjera ima za cilj osigurati sigurnost građana i spriječiti eventualne incidente koji bi mogli narušiti mir i dostojanstvo ovog svečanog trenutka.

Genocid u Srebrenici jedan je od najmračnijih trenutaka u novijoj historiji Balkana i podsjeća nas na važnost suočavanja s prošlošću i osiguranja da se ovakvi zločini nikada ne ponove. Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici prilika je da se oda počast žrtvama i iskaže podrška njihovim porodicama u njihovoj borbi za istinu i pravdu.

Sramotno je što se vlasti Republike Srpske i dalje trude relativizirati ove zločine i prebacivati krivicu na druge. Vrijeme je da se prihvati odgovornost, da se osude zločini i da se nastoji izgraditi bolja budućnost bez mržnje i podjele.

Srebrenica je simbol stradanja i zato je važno da se ovaj zločin ne zaboravi. Samo suočavanjem s prošlošću i izgradnjom istinskog mira možemo osigurati da se ova tragedija ne ponovi nikada više.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -