Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaStellantis najavljuje 36 blago hibridnih modela do 2026. godine

Stellantis najavljuje 36 blago hibridnih modela do 2026. godine

Evropski gigant automobilske industrije, Stellantis, otkrio je ambiciozne planove za narednih nekoliko godina. Do 2026. godine, kompanija će ponuditi blage hibridne verzije na čak 36 svojih automobila. Ova vijest je dočekana s oduševljenjem među kupcima, pogotovo zbog činjenice da su blagi hibridi dostupni isključivo s automatskim mjenjačem, što postaje preferirani izbor u Evropi.

Potražnja za vozilima opremljenim blagim hibridnim sistemima znatno je porasla ove godine. Stellantis je istakao da je prodaja vozila s MHEV (mild hybrid electric vehicle) sistemom porasla za impresivnih 41 posto u prvom polugodištu 2024. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Kompanija je također objavila listu modela koji već imaju ili će dobiti blage hibridne verzije u Evropi. Na listi se nalaze poznata imena kao što su Alfa Romeo Junior i Tonale, Citroen C3, C3 Aircross, C4, C4X, C5 AirCross i C5X, DS3 i DS4, Fiat Panda i Fiat 600, Jeep Avenger, Renegade i Compass, Lancia Ypsilon, Opel Corsa, Astra, Mokka, Frontera i Grandland, te Peugeot modeli poput 208, 308, 408, 2008, 3008 i čak 5008 sa sedam sjedišta.

Trenutni 48-voltni blagi hibridni sistem, koji se ugrađuje u većinu navedenih vozila sa snagom od 100 i 136 KS, integriše električni motor od 21 kW (integrisan u automatskom mjenjaču) i bateriju od 0,9 kWh. Iako je kapacitet baterije relativno mali, ovaj MHEV sistem omogućava vozilima da se na kratkim razdaljinama i pri malim brzinama kreću isključivo na električnu energiju.

Stellantis je odlučan u svojoj želji da postane lider u oblasti blage hibridne tehnologije, a ovi ambiciozni planovi svakako će pridonijeti ostvarenju tog cilja. Kupci mogu očekivati veći izbor blago hibridnih vozila u narednim godinama, istovremeno doprinoseći očuvanju životne sredine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -