Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSkandal: Zamjenik direktora SIPA-e ilegalno prešao granicu s dvojnim državljanstvom

Skandal: Zamjenik direktora SIPA-e ilegalno prešao granicu s dvojnim državljanstvom

Jedan od visokopozicioniranih funkcionera državne policijske agencije, Zoran Galić, zloupotrijebio je benefite dvojnog državljanstva i hrvatske putovnice kako bi prešao granicu i postao nedostupan istražnim organima. Galić je godinama bio na čelnim pozicijama u policijsko-sigurnosnim institucijama, vodeći dvije od tri državne policijske agencije – GP i SIPA.
Ovaj skandalozni slučaj izazvao je šok u javnosti, jer se radi o osobi koja je bila zadužena za sigurnost i zakonitost u državi. Nakon što je procurela informacija da će biti uhapšen, Galić je ilegalno prešao granicu BiH i Hrvatske kako bi izbjegao pravdu.
Ova situacija postavlja pitanje u kakvoj državi živimo, gdje drugi čovjek SIPA-e bježi od zakona i zloupotrebljava privilegije koje mu daje njegovo visoko pozicionirano mjesto. Činjenica da je Galić zamjenik direktora SIPA-e, agencije koja je zadužena za suzbijanje organiziranog kriminala i borbu protiv korupcije, samo dodatno povećava skandaloznost ovog slučaja.
Očekuje se da će tužilaštvo BiH preduzeti odgovarajuće mjere i pokrenuti istragu protiv Galića u vezi s više krivičnih djela kojima se sumnjiči. Također, očekuje se da će se pokrenuti i pitanje odgovornosti i propusta u sistemu koji je omogućio da se ova situacija dogodi.
Ovaj slučaj upozorava na potrebu za reformom policijsko-sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, kako bi se spriječilo zloupotrebljavanje ovlasti i korupcija među visokopozicioniranim funkcionerima. Javna percepcija vlasti i policije već je narušena, a ovakvi skandali samo dodatno umanjuju povjerenje građana.
Samo transparentnost, odgovornost i adekvatne kazne za počinjena krivična djela mogu vratiti povjerenje građana i obezbijediti sigurnu budućnost za Bosnu i Hercegovinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -