Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUsvojeni kontroverzni zakoni u Republici Srpskoj!

Usvojeni kontroverzni zakoni u Republici Srpskoj!

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u aprilu dva kontroverzna zakona, ali Klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložio je veto zbog vitalnog nacionalnog interesa. Međutim, Ustavni sud Republike Srpske je nakon pregleda zakona donio odluku da nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi.

Relevantni zakoni su Zakon o referendumu i Izborni zakon Republike Srpske. Ova dva zakona izazvala su veliki interes i kontroverze među političkim strankama i javnošću. Mnogi smatraju da su ovi zakoni usmjereni ka jačanju samostalnosti Republike Srpske.

Sve je započelo kada je predsjednik RS-a, Milorad Dodik, potpisao ukaz o odluci o nepoštivanju odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Ukaz je objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske od strane Mladena Lukića. Obojica se trenutno suočavaju s suđenjem pred Sudom Bosne i Hercegovine zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, a potencijalno im prijete višegodišnje kazne zatvora.

Usvajanje ovih zakona izazvalo je velike polemike, a Klub Bošnjaka u Vijeću naroda je na njih uložio veto smatrajući da vitalni nacionalni interesi nisu zaštićeni. Međutim, odluka Ustavnog suda Republike Srpske je pokazala da nije bilo povrede vitalnih nacionalnih interesa.

Unatoč kontroverzama, predsjednik RS-a i Mladen Lukić izražavaju zadovoljstvo usvajanjem ovih zakona. Lukić je putem Twittera poručio da je danas objavljeno usvajanje ukaza predsjednika o proglašenju Zakona o referendumu i Izbornog zakona Republike Srpske. Izjava Lukića izazvala je dodatnu pažnju i postala predmet daljnjih rasprava.

Kako će ovi zakoni utjecati na političku situaciju u Republici Srpskoj i samu Bosnu i Hercegovinu ostaje za vidjeti. Jedno je sigurno, usvajanje kontroverznih zakona sigurno će izazvati nove političke i društvene turbulencije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -