Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeNajnovijePremijera baleta "Zvuk olimpijske iskre" u Sarajevu

Premijera baleta “Zvuk olimpijske iskre” u Sarajevu

Drugim dijelom baletnog triptiha Planeta Sarajevo, pod nazivom “Zvuk olimpijske iskre”, biće odata počast 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Predstava će premijerno biti izvedena u petak, 12. jula na Pozorišnom trgu Susan Sontag s početkom u 21.00 sati.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi će učestvovati ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji će plesati na muziku slavnog kompozitora Johna Williamsa. “Zvuk olimpijske iskre '24” je zamišljen kao omaž prolaznosti vremena i života tog perioda, ali i kao inspiracija za budućnost Sarajeva kao kulturnog i sportskog središta.

Koreograf Ivan Salonski ističe da želi podsjetiti publiku na zlatno doba grada i potaknuti ih na razmišljanje o njegovoj budućnosti. Cilj predstave je kolektivno sjećanje na Sarajevo kao važnu kulturnu i sportsku prijestonicu. Uloge u ovom baletu će ostvariti Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Osim premijere “Zvuka olimpijske iskre”, veče posvećeno plesu otvoriće prvi dio triptiha Planeta Sarajevo pod nazivom “K'o nekad u osam”. U ovom baletu članovi ansambla Baleta NPS će plesati na muzičke hitove sedamdesetih godina. Baletom “Mare Nostrum”, izvedenim na muziku Jordija Savala, publika će imati priliku uživati u duetu solista Tamare Ljubičić i Olega Karatseva.

Narodno pozorište Sarajevo je organizator specijalnog programa “Kultura na ulice 2024!”, koji se održava u prostorima sarajevskih općina. Cilj programa je približiti kulturu i umjetnost građanima kroz angažman profesionalnih umjetnika i vrhunski program. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ukoliko vremenske prilike ne budu pogodovale, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina za izvođenje programa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -