Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetIran proširuje lokacije za proizvodnju balističkih projektila

Iran proširuje lokacije za proizvodnju balističkih projektila

Prema satelitskim snimcima i izvorima iz američke obavještajne zajednice, Iran je proširio dvije ključne vojne lokacije za proizvodnju balističkih projektila. Satellite kompanije Planet Labs snimile su više od 30 novih zgrada na vojnim bazama Modarres i Khojir, koje se nalaze u blizini Teherana.

Proširenje je započelo u augustu 2022. godine na lokaciji Khojir, dok je na Modarresu započeto u oktobru iste godine. Na snimcima se može vidjeti da su nove zgrade opkoljene zemljanim gredama, što je indikator proizvodnje projektila. Te gredice su dizajnirane da zaustave eksploziju u slučaju detonacije visoko zapaljivih materijala u obližnjim strukturama.

Iranski arsenal balističkih projektila već je najveći na Bliskom istoku, s procijenjenim brojem od preko 3000 projektila. Ovi projektili uključuju modele dizajnirane za nošenje konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava. Američki dužnosnici također tvrde da Iran isporučuje projektile Rusiji i jemenskim Hutima.

Iranski dužnosnici potvrđuju proširenje lokacija Modarres i Khojir kako bi se povećala proizvodnja konvencionalnih balističkih projektila. Ovi potezi izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice i povećavaju napetost na Bliskom istoku.

Stručnjaci smatraju da je ovo širenje iranskog vojnog kapaciteta od iznimnog značaja i da bi moglo imati ozbiljne sigurnosne posljedice. Ova vijest naglašava potrebu za daljnjom diplomacijom i kontrolom naoružanja kako bi se smanjile tenzije u regiji.

Za više detalja i informacija pratite naš portal.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -