Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNovi evropski sistem ulaska/izlaska: Svi državljani izvan EU morat će unijeti biometrijsku...

Novi evropski sistem ulaska/izlaska: Svi državljani izvan EU morat će unijeti biometrijsku tehnologiju i otiske prstiju

Od 6. oktobra, svi državljani zemalja izvan EU morat će koristiti biometrijsku tehnologiju i tehnologiju otisaka prstiju kako bi ušli u Evropsku uniju, u skladu s novim evropskim sistemom ulaska/izlaska.

Ova nova shema predstavlja kritičan trenutak jer će britanski građani iznenada osjetiti utjecaj kraja slobodnog kretanja na svoj svakodnevni život, za razliku od kompanija koje su već morale prilagoditi svoje poslovne procese.

Jedan od problema s novom shemom je to što aplikacija koju su pripremili Evropska unija i Fronteks, a koja bi trebala pojednostaviti proces registracije individualnih podataka, još uvijek nije potpuno spremna. Cilj ove aplikacije je omogućiti državljanima zemalja koje nisu u EU da unaprijed registriraju svoje podatke prije nego što stignu na granični prijelaz, umjesto da to rade na samoj granici.

Osim toga, ovo može biti i rani test za novu britansku vladu da pokaže spremnost za saradnju s Evropskom komisijom i ublaži postojeće probleme. Rishi Sunak, britanski ministar financija, privatno je vršio pritisak na EU da omogući potpuni pristup e-vratima bloka za građane Velike Britanije. Međutim, političke okolnosti nisu išle u prilog tom zahtjevu.

Iako nova shema može predstavljati izazov za putnike izvan EU, cilj njezina uvođenja je jačanje sigurnost i kontrole granica, a istovremeno pojednostaviti i ubrzati procese za sve koji putuju u Evropsku uniju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -