Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetRuski napad na dječju bolnicu u Kijevu: Stručnjaci otkrili dokaze o raketnom...

Ruski napad na dječju bolnicu u Kijevu: Stručnjaci otkrili dokaze o raketnom napadu

Prema najnovijem izvještaju istražitelja Službe sigurnosti Ukrajine (SSU), ruski napadači su koristili krstareću raketu Kh-101 koja je lansirana iz zraka za napad na medicinsku ustanovu. Dokazi za ovo otkriće pronađeni su na mjestu tragedije, uključujući olupinu stražnjeg dijela rakete Kh-101, označenu serijskim brojem, kao i dio kormila iste rakete.

Nakon ovog tragičnog događaja, predsjednik Ukrajine je odlučan u osiguranju odmazde za napade koje su izvele ruske snage. “Služba sigurnosti učinit će sve kako bi osigurala maksimalnu odmazdu za svaki ratni zločin, uključujući i današnji napad na Ukrajinu”, istaknuo je predsjednik. On je također naglasio da će osvetnički postupci biti u skladu sa zakonom i moralom.

Napad se dogodio večeri 8. jula u dječjoj bolnici Okhmatdyt u Kijevu. Dvije osobe su poginule, a više od 50 je ozlijeđeno, uključujući sedmero djece. Jedan doktor i član porodice pacijenta bili su među žrtvama. Četvero djece je prevezeno u drugu bolnicu radi daljnje njege. Podaci o broju i ozbiljnosti povreda se još utvrđuju, budući da je akcija spašavanja još uvijek u tijeku.

Raketa Kh-101 spada u kategoriju visoko sofisticiranih i preciznih raketa. Ova vrsta raketnog oružja, koja je lansirana iz zraka, ima impresivnu sposobnost dosezanja ciljeva na velikim udaljenostima. Njena upotreba u napadu na dječju bolnicu izazvala je šok i ogorčenje u Ukrajini i međunarodnoj zajednici.

Slučaj napada na dječju bolnicu u Kijevu samo je jedan od mnogih primjera nasilja i ratnih zločina koji se događaju u trenutnom sukobu između Rusije i Ukrajine. Dokazi o ovom napadu mogu pružiti važne informacije za istragu i potrebne mjere za sprječavanje sličnih događaja u budućnosti.

U međuvremenu, svijet pozorno prati razvoj situacije u Ukrajini i nadu polaže u dijalog i diplomatske napore kako bi se zaustavio taj brutalni sukob i postigao mir na istoku Europe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -