Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHVišegrad se pridružuje Maršu mira prema Srebrenici

Višegrad se pridružuje Maršu mira prema Srebrenici

Organiziran je prvi Marš mira iz Višegrada prema Srebrenici, simbolično sa mosta koji je svjedočio stravičnim zločinima nad bošnjačkim civilima. Sedam učesnika Marša mira, ispraćenih zvucima himne BiH, odali su počast nevinim žrtvama u Višegradu pri polasku.

Hasan efendija Skorupan, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Višegrad, ističe da je ovo prvi put da Marš mira kreće iz njihovog grada. “Možda nas je malo, ali vjerujem da će nas narednih godina biti mnogo više, jer je Višegrad do 1992. godine bio dom za preko 17 000 Bošnjaka”, kaže Skorupan.

Grupa će proći kroz područja gdje su se dogodila masovna ubijanja Bošnjaka. Krenuli su sa mosta koji je bio svjedok velikog broja zločina, silovanja i mučenja, sa mosta s kojeg su ubijeni Bošnjaci i bacani u rijeku. Put ih vodi do Slapa, gdje su pronađena tijela preko 120 ubijenih Višegrađana, i gdje se nalazi i spomen obilježje.

Marš mira Višegrad-Srebrenica još je jedna prilika za edukaciju mladih ljudi, koji će pamtiti tragediju Višegrada i Srebrenice. Nedim Bučo, jedan od učesnika Marša mira, ističe da su odlučili hodočastiti u čast onih koji su uspjeli preživjeti genocid u Srebrenici, ali i da se sjećaju svojih ubijenih u Višegradu. Bučo dodaje: “Ovdje su ubijeni nevini ljudi, djeca su zapaljena, ljudi su spaljeni u živim lomačama. Ovo je opomena cijelom čovječanstvu da se zlo nikada ne ponovi. Mi smo ovdje da svjedočimo o nevinim žrtvama koje su naš narod podnijele kako bi mi mogli živjeti slobodno.”

Marš mira iz Višegrada prema Srebrenici ima za cilj odavanje počasti žrtvama genocida, ali i podsjećanje javnosti da se takvi zločini nikada ne smiju ponoviti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -