Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOpozicija protiv prijedloga: Novi Travnik može dobiti status grada?

Opozicija protiv prijedloga: Novi Travnik može dobiti status grada?

Pred zastupnicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ove sedmice naći će se i prijedlog da Novi Travnik dobije status grada. Ovo bi bio prvi put da neko mjesto u ovom kantonu dobiva taj prestižni status.

Federalni zastupnik Sanel Kajan iz Demokratske fronte (DF) izrazio je svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da grad Travnik nije iskoristio zakonsku mogućnost da podnese zahtjev za dobijanje statusa grada. Kajan smatra da nije u redu da Novi Travnik, koji je manji od samog Travnika, bude proglašen gradom prije tog središta kantona.

“Jasno mi je da ovo HDZ gura, kao što su izgurali da neka mala sela u Hercegovini dobiju status grada, ali brine me pasivnost ostalih. Općina Travnik bi trebala hitno reagovati i poslati urgenciju Parlamentu”, poručio je Kajan.

Načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović iz Stranke demokratske akcije (SDA), istakao je da su razlozi zašto zahtjev za dobijanje statusa grada Travnik nije otišao iz općinskog vijeća, političke prirode. Dautović je u februaru ponovno podnio zahtjev, ali je on ostao blokiran zbog suprotstavljanja HDZ-a.

Očekuje se da će ova rasprava izazvati mnogo pažnje i polemika u Parlamentu FBiH, ali i šire. Ostaje da se vidi hoće li Novi Travnik dobiti status grada i kako će to utjecati na političku situaciju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -