Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzraelski pedijatar iz Gaze ne može dobiti izbjeglički status u BiH

Izraelski pedijatar iz Gaze ne može dobiti izbjeglički status u BiH

Dr. Ahmed Šahin, pedijatar iz Gaze koji je sa svojom porodicom izbjegao u BiH prije sedam mjeseci, još uvijek nema riješen izbjeglički status. Unatoč tome što je završio medicinu u Tuzli, dr. Šahin je dobio samo “supsidijarnu zaštitu” koju mu nitko nije znao objasniti. Osjeća se kao da je u zatvoru, jer ne može putovati i vratiti se u posjetu porodici koja je izbjegla u Jordane i Njemačku.

Njegov sin, koji je 100-postotni invalid, “nije vidio sunca” otkako su stigli u Sarajevo. Dr. Šahin se također žali na nedostatak zdravstvenog osiguranja, posebno zbog svog sina. Iako je predao sve potrebne papire, procedura za dobivanje zdravstvenog osiguranja traje već 45 dana.

Život u Bosni ne ide onako kako je dr. Šahin očekivao. On je bio smješten u izbjegličkom prihvatnom centru u Salakovcu, ali je brzo napustio centar zbog svog bolesnog sina. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice objašnjava da je dr. Šahin smješten u centar po osnovu protokola potpisanog s Ministarstvom sigurnosti, koje je odgovorno za rješavanje statusa palestinskih izbjeglica.

Ministarstvo sigurnosti je zaprimilo 15 zahtjeva za azil, obuhvaćajući ukupno 24 osobe, od kojih je četiri zahtjeva odobreno. Nijedan zahtjev iz Palestine nije odbijen. Ministarstvo sigurnosti prvo ispituje uvjete za dodjelu izbjegličkog statusa, a ako nisu ispunjeni, ispituje uvjete za dodjelu statusa supsidijarne zaštite.

Dr. Šahin se nada da će uskoro dobiti prava koja mu pripadaju kao izbjeglici iz Gaze i da će njegova porodica pronaći stabilnost i bolji život u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -