Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHVeličanstveni spomenik na Golom brdu posvećen borcima odbrane Sarajeva

Veličanstveni spomenik na Golom brdu posvećen borcima odbrane Sarajeva

Na Golom brdu nedavno je održana centralna manifestacija “Novogradski dani 2024”, a mi smo napravili snimke spomenika iz zraka koji je tamo podignut. Monumentalni spomenik je posvećen borcima, herojima odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, i predstavlja jedan od najvećih i najljepših spomenika te vrste u našoj zemlji.

Sa rasponom krila od 25 metara i visinom od 16 metara, ovaj spomenik je zaista impresivan. Izgrađen je 2022. godine, a njegovi autori su Hamdija i Emir Salihović. Simbolizira pticu kao simbol slobode i težak je čak 260 tona.

Ukupna ulaganja u izgradnju spomenika su iznosila 1.330.000 KM, a projekat su finansijski podržali Ministarstvo za boračka pitanja KS, JU Fond memorijala KS i Općina Novo Sarajevo. Ovi sponzori su prepoznali važnost ovog monumentalnog spomenika i njegovu ulogu u očuvanju sjećanja na hrabre borce odbrane Sarajeva.

Pored samog spomenika, najavljeno je da će prostor oko njega biti dodatno uređen, a u planu je i izgradnja muzeja. Trenutno su postavljeni i edukativni panoi s fotografijama i historijskim činjenicama koje se odnose na odbranu brda Žuč. Ovim se posjetiocima pruža mogućnost da se detaljnije upoznaju s istorijskim događajima i herojima koji su se borili za slobodu našeg grada.

Posjetite Golm brdo i divite se ovom veličanstvenom spomeniku posvećenom hrabrosti i odanosti boraca odbrane Sarajeva. Neka ovo mjesto bude mjesto sjećanja i inspiracije za sve generacije koje dolaze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -