Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetPreminuo penzionisani astronaut Vilijam Anders, autor slavne fotografije "Izlazak Zemlje"

Preminuo penzionisani astronaut Vilijam Anders, autor slavne fotografije “Izlazak Zemlje”

Penzionisani američki astronaut Vilijam Anders tragično je poginuo jučer u avionskoj nesreći. Anders, koji je snimio slavnu fotografiju “Izlazak Zemlje” tokom misije Apolo 8, upravljao je malim avionom koji se srušio u državi Vašington.

Vilijam Anders, koji je imao 90 godina, bio je jedan od prvih ljudi koji su kružili oko Mjeseca. On je bio jedina osoba u avionu koji se srušio u blizini obale ostrva Džons. Ova nesreća je izazvala veliku potresenost u astronautskoj zajednici i među ljubiteljima svemira.

Anders je bio za upravljačem vlastitog starinskog jednomotornog aviona T-34 Mentor u trenutku nesreće. Lokalni mediji prenose da je avion strmoglavio i udario u vodu neposredno prije nego što je pao u blizini obale. Precizni uzroci nesreće se još istražuju.

Vilijam Anders je bio astronaut NASA-e i član treće grupe astronauta od 1963. godine. Međutim, nije otišao u svemir sve do decembra 1968. kada je Apolo 8 poletio na historijsku misiju. Ova misija je bila prva s posadom koja je napustila Zemljinu orbitu i putovala do Mjeseca.

Tokom misije Apolo 8, Anders je snimio ikoničnu sliku Zemlje koja se uzdiže iznad horizonta Mjeseca. Ova fotografija je postala jedna od najpoznatijih fotografija u historiji astronautike. Vilijam Anders i ostala dvojica astronauta, Frenk Borman i Džejms Lovel, su dočekani kao nacionalni heroji kada su se vratili na Zemlju.

Njihova hrabrost i misija Apolo 8 su otvorili put za slijetanje Apola 11 na Mjesec sedam mjeseci kasnije. Vilijam Anders će zauvijek ostati upamćen kao član posade Apola 8 i autor slavne fotografije “Izlazak Zemlje”.

Ova tragična vijest je potresla svijet i podsjetila nas na hrabrost i rizike koje astronauti preuzimaju kako bi proširili granice ljudskog istraživanja svemira.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -