Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSvaki peti maloljetnik doživio seksualno nasilje, 80 posto žrtava su djevojčice

Svaki peti maloljetnik doživio seksualno nasilje, 80 posto žrtava su djevojčice

Prema nedavnom istraživanju Vijeća Europe, svaki peti maloljetnik je doživio neki oblik seksualnog nasilja, pri čemu je čak 80 posto žrtava bilo djevojčica. Ova alarmantna statistika potvrđuje da je seksualno nasilje među maloljetnicima još uvijek široko rasprostranjeno i ozbiljan problem koji zahtijeva hitno djelovanje.

Dodatno, UNICEF u Bosni i Hercegovini je upozorio na alarmantnu prijetnju seksualne eksploatacije i zlostavljanja na internetu. Istraživanje provedeno u 30 zemalja pokazuje da je više od trećine mladih prijavilo online zlostavljanje, pri čemu svaki peti mladić zbog toga čak preskače školu. Ovaj izrazito visok postotak maltretirane djece putem interneta ukazuje na opasnu lakoću kojom prestupnici stupaju u kontakt sa svojim potencijalnim žrtvama, distribuirajući seksualno iskorištavajući materijal i ohrabrujući druge na prekršaje.

Nineta Popović, voditeljica Odjela za komunikacije UNICEF-a u BiH, naglasila je da su djeca izložena opasnostima kao što su proizvodnja, distribucija i konzumacija materijala za seksualno zlostavljanje, kao i priprema za seksualnu eksploataciju. Ona dodaje da svaka osoba može kreirati i pohranjivati seksualno iskorištavajući sadržaj te ističe da je oko 80 posto djece iz 25 zemalja izjavilo da se osjećaju u opasnosti od seksualnog zlostavljanja ili eksploatacije na internetu.

Istraživanje u BiH koje su sproveli RAK i UNICEF ukazuje na još zabrinjavajuće podatke. Više od 50 posto ispitane djece doživjelo je neprijatnosti na internetu, pri čemu više od 85 posto nije razgovaralo o tome ni s kim. Također, svako drugo dijete mlađe od 11 godina posjeduje profil na nekoj društvenoj mreži, što dodatno povećava njihovu ranjivost.

UNICEF radi na tome da internet bude sigurno mjesto za učenje i druženje djece. Uz podršku vlada i tehnoloških kompanija, promoviraju se prihvatljive sigurnosne mjere na platformama. Također, podržavaju se ministarstva obrazovanja u podučavanju djece digitalnoj pismenosti i vještinama sigurnosti na internetu.

Važno je napomenuti da je telefonska linija za pomoć “Plavi telefon”, koju podržava UNICEF, primila prošle godine 13.251 poziv. Najčešći razlozi za traženje pomoći uključuju mentalno zdravlje, zlostavljanje i nasilje, vršnjačke odnose i odnose u porodici.

UNICEF se zalaže da ova usluga bude dostupna svakom djetetu 24 sata, svaki dan. Također, s ciljem prevencije nasilja i jačanja porodica, potrebno je uložiti dodatne napore u borbu protiv svake forme nasilja prema djeci.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -