Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMilorad Dodik izjavio da rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena

Milorad Dodik izjavio da rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS, Milorad Dodik, dao je intervju u emisiji Telering na RTRS-u, u kojem je govorio o aktuelnim političkim pitanjima. Dodik je izjavio da rezolucija o događajima u Srebrenici najvjerovatnije neće biti usvojena.

Na pitanje voditelja očekuje li da će rezolucija biti usvojena, Dodik je odgovorio: “Isključujem tu mogućnost. Idemo dalje, ništa neće biti, niko neće pucati. Ništa se neće desiti. Isključujem tu mogućnost, ja nisam onaj koji prijeti.”

Dodik je nastavio tvrdnjom da Republika Srpska nema namjeru mobilizirati vojsku da napada teritorij Federacije BiH, ali je napomenuo da, ukoliko bude napadnuti, oni će se braniti. Također je izrazio skepticizam da će NATO intervenirati u Bosni i Hercegovini, ali je naglasio da bi, ukoliko do toga dođe, intervencija bila prema njemu, a ne prema RS-u.

Tokom intervjua, Dodik je komentirao i pitanje genocida u Srebrenici. “Ja predstavljam stranu u Dejtonu, važnija sam faca od Šmita”, rekao je Dodik.

Tema razgovora bila je i održavanje sjednice Vlade RS u Srebrenici. Dodik je istakao da smatra da ne bi trebalo biti nikakvih problema oko toga jer je Srebrenica teritorijalno u RS-u. “Nisu oni ti koji biraju gdje ćemo se mi sastati ili ne”, poručio je Dodik.

Dodik je također upozorio na moguće posljedice rezolucije o Srebrenici za srpski narod, te naglasio da će biti moralno diskvalificirani.

Ova izjava predsjednika entiteta RS dolazi u vrijeme kada se očekuje usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, što je tema koja većina građana BiH prati s velikom pažnjom. Dodikove izjave su izazvale brojne reakcije u BH političkom spektru, ali i u međunarodnoj zajednici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -