Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Konaković: Budžet i plan rasta glavne teme sastanka

Ministar Konaković: Budžet i plan rasta glavne teme sastanka

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, izrazio je svoje zadovoljstvo nakon sastanka u Sarajevu, ističući da su dvije glavne teme bili budžet i plan rasta. Ministar je naglasio da su ove ekonomske teme od izuzetne važnosti za građane BiH te da su svi sudionici sastanka bili usredotočeni na pronalaženje rješenja.

Međutim, Konaković je istakao da su se pojedini sudionici fokusirali na politička pitanja koja nemaju veze s budžetom i planom rasta. Posebno je spomenuo Milorada Dodika i njegove priče o rezoluciji o Srebrenici, naglašavajući kako ta tema ne bi smjela biti predmet političkih rasprava. Izrazio je jasan stav da su potpuno suprotnih mišljenja i da neće pristati na daljnje političke pregovore o toj temi.

Ministar Konaković je također izrazio žaljenje što se nisu uspjeli dogovoriti o pitanjima koja bi trebala biti normalna i što su političari iz RS-a pokušali povezati budžet s drugim političkim pitanjima. Posebno je spomenuo teme poput akciza i izgradnje novih cesta koje su bile zapostavljene. Konaković je istakao da je plan rasta ključan za potporu gospodarstvu te je naglasio da bi odbijanje takve prilike bilo nerazumno.

Ministar je najavio idući sastanak za sedam do deset dana te je istaknuo da neće prestati s sastancima te da su oni često mučni. Konaković je naglasio važnost usvajanja budžeta do šestog mjeseca te je izrazio protivljenje blokadama. Također je naglasio da je strano sudstvo i zaštita Ustavnog suda i OHR-a pitanje koje neće biti zanemareno.

Naredni sastanak bit će nastavak rasprave o budžetu i planu rasta te će ministar Konaković i dalje inzistirati na nalaženju rješenja u interesu građana BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -