Utorak, 30 Aprila, 2024
HomeAktuelnoNJEMAČKE ŠTEDIŠE POVLAČE ŠTEDNJU IZ STRANIH BANAKA

NJEMAČKE ŠTEDIŠE POVLAČE ŠTEDNJU IZ STRANIH BANAKA

Njemačke štediše koje imaju depozite u inostranstvu nisu ostale hladnokrvne na propast američke Silicon Valley Bank (SVB), ako je suditi prema podacima o interesu za štednju u stranim bankama.

Kako prenosi Reuters, njemačka domaćinstva, koja drže najveću štednju u Evropi od dva biliona evra, proteklih godina su za svoju ušteđevinu pokušala da dobiju nešto više kamatne stope u bankama perifernih članica evrozone, Litvanije, Italije, Malte i Portugala.

Radilo se uglavnom o manjim bankama, a oročenja su ugovarana putem interneta. Međutim, taj trend je iznenada splasnuo nakon 10. marta, kada je kolaps SVBa podstakao previranja u američkom i evropskom bankarskom sektoru, pokazuju podaci dvije njemačke vebstranice. Naime, potražnja Nijemaca za oročavanjem štednje u inostranstvu nakon 10. marta pala je između 15 i 20 odsto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci platformi Check24 i Biallo, koje sarađuju s bankama u marketingu tih štednih proizvoda.

S druge strane, podaci obje platforme pokazuju da je skočio interes za oročavanje novca u njemačkim bankama, koje se smatraju sigurnijima zbog visokog kreditnog rejtinga države i dvije “sigurnosne mreže” za osiguranje depozita u slučaju propasti banke. Priliv depozita u njemačke banke u manjem obimu preslikava i ono što se dogodilo u SAD. I tamo je nakon propasti SVBa zabilježen odliv štednih depozita iz manjih regionalnih banaka u velike banke.

Sentiment štediša promijenio se nakon 10. marta-kazao je Moritz Felde, direktor Check24.

 Svjedočimo povećanju interesa za štednjom u bankama u državama s prvoklasnim rejtingom-dodao je Felde.

Portparol stranice Biallo ističe da su se upiti o osiguranju depozita učetvorostručili nakon 10. marta.

Check24 ne objavljuje podatke o volumenu svog poslovanja, pa je teško procijeniti koliko su novca Nijemci oročili u inostranstvu. No, ako se u inostrane banke slila samo desetina od 83 milijarde evra, koliko su njemački građani položili u banke u zadnjih šest mjeseci, odlazak dobrog dijela tog novca manje strane banke definitivno će osjetiti.

Koliko je Nijemcima bilo isplativo da štede u inostranstvu pokazuju i sljedeći podaci. Mala italijanska banka Smart Bank nudi kamatu na oročenje od godinu dana od 3,5 odsto. Check24 ističe da se 3,45 odsto može dobiti u malteškoj Izola banci, prenosi Poslovni.hr.

S druge strane, najviša kamatna stopa na oročenje koje nude njemačke banke dostiže 2,55 posto. U proteklih nekoliko mjeseci kamatne stope na oročenu štednju generalno su porasle u bankama evrozone, prenose Nezavisne novine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -