Jozo Jasak osuđen na 31 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva

Nakon prijema pismenog otpravka prvostepene presude Tužilaštvo će odlučiti hoće li izjaviti žalbu na sankciju Vrhovnom sudu Federacije BiH u Sarajevu

Kantonalni sud u Širokom Brijegu u srijedu je donio i javno objavio osuđujuću prvostepenu i nepravomoćnu presudu Jozi Jasaku (1972.) iz Gruda, koji je zbog dvostrukog ubistva osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 31 godine.

Navedenom presudom Sud je Jozi Jasaku za krivično djelo ubistva na štetu M. G. utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, za ubistvo V.B. kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, za krivično djelo ubistvo u pokušaju na štetu Ž. G. kazna u trajanju od šest godina te za isto krivično djelo na štetu A. G. kazna u trajanju od 5 godina. Kantonalni sud je, također, izrekao kaznu za krivično djelo izazivanje opće opasnosti u trajanju od dvije godine te za krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari kaznu u trajanju od jedne godine, te je optuženom izrekao jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 31 godine, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Prema navodima optužnice, Jozo Jasak je 4. augusta 2022. godine u mjestu Gorica, zaseok Stubli, općina Grude, prilikom proslave patrona župe, oko 2 sata iza ponoći iz automatske puške AK-47, u namjeri da druge liši života, iz neposredne blizine ispalio 16 hitaca u pravcu vitalnih dijelova tijela M. G., V. B., Ž. G. i A. G.

U pucnjavi su M. G. i V. B. zadobili teške tjelesne ozljede od kojih su preminuli na mjestu događaja, Ž. G. je zadobio po život opasne tjelesne ozljede, a A. G. lake tjelesne ozljede.

Optuženi je nastavio dalje pucati te je tako izazvao opću opasnost po druge ljude.

Pripadnici kantonalnog MUP-a su tokom pretresa u porodičnoj kući Joze Jasaka pronašli drugo vatreno oružje, pa je optužen i za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Nakon prijema pismenog otpravka prvostepene presude Tužilaštvo će odlučiti hoće li izjaviti žalbu na sankciju Vrhovnom sudu Federacije BiH u Sarajevu.