Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoZlatna medalja za Federica Brignone u kombinaciji

Zlatna medalja za Federica Brignone u kombinaciji

Federica Brignone, sa nadimkom tigrica, probila je svoj put do briljantne, prve titule na velikom događaju, sa zlatom u alpskoj kombinaciji na dan otvaranja FIS Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju 2023. u Corchevel Meribelu.

Ali dok je 32-godišnja Italijanka postala prva svjetska prvakinja svoje nacije u kombinaciji za žene, isto toliko drame dolazilo je iza leđa.

Branilac titule i veliki favorit Mikaela Shiffrin je gledala na kurs da uskrati Brignoneov prvi uspjeh, ali je tada, tri kapije od cilja, nakon blistave slalomske vožnje, Amerikanka vratila prednost od 0,96 sekundi koju je Italijanka izgradila u jutarnjem super-G , ali je Shiffrin je nagazila kapiju i ispala iz  utrke.

Federica Brignone u cilju

Gubitak idealne linije i  greška na toj kobnoj kapiji bili su dovoljni da stvore čujni uzdah hiljada navijača u ciljnoj zoni.

Wendy Holdener drugo mjesto

Umjesto sedmog svjetskog uspjeha za Shiffrin, to je bio prvi za Brignone, sa svjetskom šampionkom u alpskoj kombinaciji iz 2017. i 2019. Wendy Holdener koja je osvojila srebro, dok je Austrijanka Ricarda Haaser osvojila neočekivanu bronzu.

“Mikaela mi je rekla da sam izvršio pritisak na nju svojim super-G”, rekao je Brignone, nakon što je završila utrku  u kombinovanom vremenu 1:57.47.

“Odradila sam zaista dvije dobre vožnje, superveleslalom i slalom. Ono što mi je nedostajalo u karijeri je zlatna medalja i tako sam uzbuđena i sretna zbog današnjeg dana“ Izjavila  je Federika.

Ricarda Haaser treće mjesto

Osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u alpskoj kombinaciji 2022. proizvela je tipično agresivan super-G, skijajući, kako je rekla, “na ivici” kako bi preuzela veliko vodstvo u slalomu. Ali sav pritisak je i dalje bio na ramenima Italijana. Ne samo da je samo jednom skijala slalom na turneji Svjetskog kupa ove sezone, već se morala nositi i sa vlastitim demonima.

“Prije dvije godine u Cortini sam bila prva nakon superveleslala, a onda sam napravila samo tri vrata”, rekla je Brignone, govoreći o početku svoje katastrofalne kampanje na svom domaćem Svjetskom prvenstvu u Cortini D’Ampezzo.

Courchevel Meribel (FRA)
Courchevel Meribel (FRA) staza

“Zaista sam ponosna na to kako sam se koncentrisala i kakav je moj stav bio danas u obje vožnje, to je bilo najvažnije.”

Zlatna medalja  upotpunjuje set za Federiku  koja je 2011. godine osvojila srebro svjetskog prvenstva u veleslalomu.

Wendy drugo mjesto

Za osvajaču svjetske serijske i olimpijske medalje Holdener, srebro je bilo veliki bonus nakon što je bila oprezna u super-G utrkci  ostavila 1,66 sekundi iza Federice.

“Ne može biti bolje. Nisam imala pojma šta se dogodilo u slalomu za prve takmičare. Znala sam da moram dati sve i nisam bila sigurna da li je to dovoljno – rekla je Wendy. “Biti u ciljoj areni i na ekranu vidjeti drugo mjesto, bilo je nevjerovatno.”

Mikaela Shiffrin gazi kapiju

Haaser zna kako se osjeća. Dvadesetdevetogodišnja Rikarda  se utrkivala  149 puta na takmičenju Svjetskog kupa, plus šest puta na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, a da nikada prije nije stigala na postolje.

Ali takmičiti se s dvostrukom olimpijskom šampionkom u kombinaciji Michelle Gisin među onima koji su se pridružili Shiffrin u neuspjehu da stignu do cilja, put je bio otvoren za Austrijanku.

Pobjednice u kombinaciji

„Samo sam željela da se zabavim i odradila dvije brze vožnje u kombinaciji. Imala sam zaista dobar niz u super-G sa samo malom greškom,” rekla je Haaser, koja  je bila  osma nakon  prve vožnje u super-G. “I imala sam solidnu vožnju u slalomu. Bilo je zaista posebno.”

Proglašenje pobjednika

Za Shiffrin, šokantna greška će prirodno dovesti do poređenja sa njenom greškom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022., kada nije uspjela završiti tri svoja takmičenja. Ali za samu skijašicu bilo je mnogo jednostavnijih objašnjenja.

“Površina se malo promijenila na tim posljednjim vratima. Pregledala  sam vidjela  da je malo nestabilnije na snijegu i morala sam biti još jaka sa svojom trenutnom  pozicijom. Pokušala sam biti smirena, ali sam također znalao da ako imam priliku da nadoknadim devet desetinki (sekunde) za Federicomi (Brignone) – ili više od toga – moram juriti kao luda. Tako da jesam i imala sam veoma dobaru utrku i ako sam ispala, objasnila je Mikaela. Shifftin i ostale brze skijašice imat će svoju sljedeći utrku na svjetskom šampionatu u srijedu, 8. februara, u disciplini  superveleslalom koji počinje u 11:30 po lokalnom vremenu.

Pročitajte i ovo: Pinturaul osvojio zlato u alpskoj kombinaciji u svom rodnom gradu Courchevelu

Pratite nas na Facebook akter.ba

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -