Srijeda, 19 Juna, 2024
HomeRegijaŽeljana Zovko ulazi u Evropski parlament: Dobila najviše glasova iz inozemstva

Željana Zovko ulazi u Evropski parlament: Dobila najviše glasova iz inozemstva

Prema analizama prije samih izbora, očekivalo se da će HDZ osvojiti pet mandata na nedavnim EU izborima. Predviđanje je bilo da bi to značilo da će Željana Zovko ostati izvan parlamenta, ali ipak bi imala velike šanse zbog činjenice da je bila prva na listi HDZ-a, s Andrejem Plenkovićem, predsjednikom HDZ-a i premijerom Hrvatske, kao prvim kandidatom.

Međutim, na kraju Zovku nije trebala pomoć Plenkovića. Ona je uspjela osvojiti posljednji mandat za HDZ u Evropskom parlamentu.

Zanimljivo je napomenuti da od ukupno 3.731.860 birača koji su imali pravo glasa u Hrvatskoj, samo nešto više od 6.700 ljudi je dalo svoj glas direktno Željani Zovko. Razlog za to je uglavnom niska izlaznost na izborima. Samo oko 21 posto birača je izašlo na EU izbore u Hrvatskoj, tako da je ukupan broj glasova bio prilično mali.

Vrijedi spomenuti da je Zovko, ipak, osvojila najveći broj glasova iz inozemstva, ukupno 4.660 glasova. To je čak oko 3.000 glasova više od samog Plenkovića.

Ovim rezultatom, Željana Zovko će imati priliku da predstavlja Hrvatsku u Evropskom parlamentu, pridružujući se ostalim hrvatskim zastupnicima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -