Za sedam dana na Klinički centar u Sarajevo stiže 150 hiljada testova na koronavirus

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović uspjela je osigurati 150 hiljada testova na koronavirus, a koji bi trebali stići na KCUS za sedam dana.

Riječ je o iznimno kvalitetnim testovima (Real Time PCR) čija je pouzdanost 99,9 posto i koji će uveliko olakšati borbu protiv koronavirusa u Sarajevu.

Nabavka 150 hiljada testova rezultat je dogovora generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović s predsjednikom Vlade FBiH Fadilom Novalićem i direktorom Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudinom Solakom.

KCUS je započeo i brojne druge aktivnosti vezane za borbu protiv koronavirusa. Tako će u srijedu na Građevinski fakultet u Sarajevu biti prebačeno 200 kreveta za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom u izolatoriju.

Također, osposobljeno je još 25 kreveta za Kliniku za plućne bolesti “Podhrastovi” koja je pretvorena u izolatorij, a danas će biti montiran i CT aparat. KCUS je otvorio i direktni prilaz sa ceste Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi” kako se eventualni pacijenti ne bi morali nositi stepenicama.