Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiPolitikaZa danas zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, slijedi kompromis ili kriza

Za danas zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, slijedi kompromis ili kriza

Ranije su lideri SDA, SNSD-a i HDZ BiH potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlast

Dvije sjednice Predsjedništva BiH i zvanično su najavljene za danas. Na prvoj, redovnoj, koju je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić trebalo bi se odlučivati hoće i BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO u Brisel. 

Na drugoj, vanrednoj, koju je inicirao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik treba biti razmatrano imenovanje madatara za formiranje Vijeća ministara.  

S obzirom na važnost tema, jučer je bilo burno u zgradi Predsjedništva BiH. Trajala je svojevrsna diplomatska ofanziva, te održano nekoliko sastanaka.

Ipak, u javnosti je ostalo otvoreno pitanje hoće li sjednica i biti, kakve će se odluke na njima donijeti i hoće li kriza biti nastavljena, jer je Dodik i jučer ponovio da neće prihvatiti ANP, dok je lider SDA Bakir Izetbegović kazao da bez toga nema mandatara. Dodik je ostavio mogućnost otkazivanja vanredne sjednice, dok je Izetbegović kazao da očekuje održavanje obje. 

Ranije su lideri SDA, SNSD-a kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Izetbegović, Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Inače, usvajanje ANP-a bezkompromisno traži SDA uvjetujući to podrškom imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -