Utorak, 16 Jula, 2024
HomeAktuelnoVeliki broj volontera i danas u Pomozi.ba

Veliki broj volontera i danas u Pomozi.ba

Veliki broj volontera i danas se nalazi u prostorijama Udruženja “Pomozi.ba” u Blažuju gdje se i danas pakuje i sortira velika količina pomoći za narode Turkiye i Sirije koji su pogođeni razornim zemljotresima, javlja Anadolija.

Maja Arslanagić-Hrbat, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba, kazala je da je i danas veliki broj volontera u Pomozi.ba u Blažuju.

“Više od 50 studenata Univerziteta u Sarajevu je sa nama. Pored njih, tu su brojni volonteri koji su se sami prijavili. Imamo i učenike i ljude koji su uzeli slobodan dan da nam pomognu. Radi se na sortiranju i pakovanju svih ovih stvari. Cilj nam je da to što prije završimo kako bismo mogli poslati veliki konvoj pomoći za Turkiye i Siriju”, pojasnila je Arslanagić-Hrbat.

Kako je kazala, danas je planirano slanje šlepera sa grijalicama, agregatima, dekama i vrećema za spavanje jer je to prioritet.

“A ostatak ide za Turkiye čim se spakuje i sortira. Ko god ima neku firmu ili radi s tim, uvijek je dobrodošao selotejp, makaze, kartonske kutije i rukavice. Jučer su emocije bile nevjerovatne, ne samo nama nego i svim ljudima koji su tu došli. Ogroman je odziv. Ovoliki odziv nismo očekivali. Ovo je najveća akcija, najveći odziv, ne samo u vidu donacija nego i podrška volontera”, pojasnila je Arslanagić-Hrbat.

Istakla je da su zvanično završili sa prijemom donacija, ali još uvijek primaju kamione koji pristižu iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, koje su ranije dogovorili.

“Sigurni smo da će biti više od 20 kamiona pomoći. Bit će veliki konvoj pomoći. Nadamo se da ćemo do petka sve završiti jer nam je cilj da krajem ove sedmice organizujemo konvoj pomoći za Turkiye”, kazala je Arslanagić-Hrbat.

Dotakla se i distribuiranja pomoći u Siriju.

“Problematičan je ulazak kamiona u Siriju. I dalje pokušavamo naći načine da kamioni uđu i u Siriju. Međutim, ukoliko ne uspijemo u tome, našli smo alternativni način. Ranije smo od novčanih donacija uplatili 100.000 KM humanitarnim organizacijama koje su u Siriji i oni su počeli sa podjelom obroka, prehrambenih proizvoda”, dodala je Arslanagić-Hrbat.

Među volonterima je i Meliha Stočević (18), učenica četvrtog razreda Maarif škole u Sarajevu.

“Danas sam tu da pomognem našem bratskom narodu, narodima Turkiye i Sirije. Pogotovo narod Turkiye je uvijek bio tu za nas kada nam je bilo potrebno. Ovdje pokazujemo svoju veličinu i koliko su Bosanci i Hercegovci veliki ljudi i spremni pomoći ljudima u potrebi”, kazala je Stočević.

Među volonterima koji su danas u Blažuju je i Admir Pivić (21), student na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Mislim da je naš narod od ’90-ih do danas naučio da pomaže drugima jer su i oni bili u nevolji. Više od 500 volontera je danas u Pomozi.ba i to je jedna lijepa priča u BiH i još jedan pokazatelj da BiH nije izgubila dušu”, rekao je Pivić.

Omer Faruk Yavuz iz Istanbula školuje se na Maarifu u Sarajevu. Rekao je da je danima u Pomozi.ba i pomaže da pakovanju stvari za pomoć Turkiye i Siriji.

“Prvenstvo kao državljanin Turkiye želim pomoći svom narodu i prijateljima. Svima veliko hvala što su ovdje i pomažu, svako na svoj način. Iz škole su svi došli ovdje. Emotivno je vidjeti ovdje moje bosanskohercegovačke prijatelje, kako pomažu mojoj zemlji”, istakao je Yavuz.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -