Joanikija Ustoličenje Joanikija 5. septembra, Porfirija dočekuju u Podgorici

Ustoličenje Joanikija 5. septembra, Porfirija dočekuju u Podgorici

Ustoličenje Joanikija 5. septembra, Porfirija dočekuju u Podgorici

Mitropolit Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon smrti mitropolita Amfilohija

Patrijarh srpski Porfirije ustoličit će novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, piše podgorička “Pobjeda”.

Kako navodi taj list, 5. septembar je naveden kao datum u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva.

– Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija”, navodi se u pozivnici u koju je “Pobjeda” imala uvid i precizira da će liturgija početi u 9 sati u Cetinjskom manastiru.

Svečani ručak

Po završetku ustoličenja, po protokolu, biće održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, što znači da SPC ne računa na proteste patriotsko-komitskih organizacija i građana koji već danima najavljuju okupljanja ispred Manastira, navodi “Pobjeda”.

Doček za patrijarha Porfirija u Crnu Goru predviđen je za dan ranije, 4. septembra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

– Svečani doček patrijarha Porfirija je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Doksologija i velika večernja služba bit će održana 4. septembra u 18 časova. Poslije večernje službe, bit će održan svečani koktel u kripti Hrama – piše u protokolu.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasjedanju održanom 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Mitropolit Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon smrti mitropolita Amfilohija.

Najavljeno okupljanje građana

Joanikije je bio administrator Mitropolije crnogorsko-primorskom do izbora novog mitropolita.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, Agencija za nacionalnu bezbjednost razmatra načine organizacije ceremonije.

Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori “Pobjede”, držat će se u tajnosti do posljednjeg trenutka.

IZVOR: AVAZ