Uskoro će u Velikoj Britaniji biti dostupan i sprej za nos poput ketamina

By Michael Hechtman

0
76

Ubrzo će biti dostupan antidepresiv brzog djelovanja koji potječe od stranog lijeka ketamina.

Esketamin – jedan od dva molekula koji sadrže ketamin – već je dostupan na recept u SAD-u u obliku IV i kao sprej za nos. Uprava za hranu i lijekove odobrila je to u martu .

Evropski i britanski regulatori zdravlja razmotrit će lijek na jesen, a do sljedećeg ožujka očekuje se da će Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvu i njezi objaviti svoju odluku.

Neka istraživanja su pokazala da Esketamin može značajno poboljšati stanje pacijenata – i brzo – neki, u roku od samo nekoliko dana ili čak sati. Tradicionalni antidepresivi mogu trajati nedeljama pre nego što pacijenti dožive bilo kakvo poboljšanje.

“Ono što je novo u tome je da ima drugačiju farmakologiju, tako da nije isti stari parni stroj, čini se da radi na drugačiji način, a čini se i da radi brže”, rekao je profesor Alan Young, u Science Media Centru , Objavila je Yahoo News UK.

“Znamo da klasični antidepresivi, a zapravo i drugi tretmani, traju prilično dugo vremena za rad, ako zaista možete bolje stvari mnogo brže to je dobra stvar.”