Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiPolitikaSDA: Dodikove tvrdnje proizvoljne, Srbija nikada nije dostavila prijedlog o demarkaciji granice...

SDA: Dodikove tvrdnje proizvoljne, Srbija nikada nije dostavila prijedlog o demarkaciji granice sa BiH

Srbiji očigledno ne odgovara da se granicom transparentno bave stručnjaci i nadležne državne komisije, pa se stoga ovo pitanje s vremena na vrijeme bombastičnim izjavama nastoji politizirati, navode iz SDA

Tvrdnja Milorada Dodika kako “bošnjačka strana” ne prihvata prijedlog kojim bi se potpisivanjem ugovora riješilo pitanje demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, proizvoljna je i potpuno neutemeljena, saopćili su iz SDA.

-Srbija nikada institucijama Bosne i Hercegovine nije dostavila konkretan i zvaničan prijedlog za rješavanje ovog pitanja, tako da se nema šta niti prihvatiti, niti odbiti. Zato je nejasno koji to prijedlog iz Srbije podržava Dodik. Pozivamo ga da javnosti Bosne i Hercegovine predoči dokument kojeg on podržava, a “bošnjačka strana” navodno odbacuje, i neka kaže kada je on službeno dostavljen institucijama BiH – navode iz SDA. 

Dodaju da Dodika ujedno pozivaju da istraje u prijedlogu kojeg je iznio na Samitu SEECP-a na Jahorini o potrebi formiranja međudržavnih komisija koje bi rješavale ova pitanja, jer je to jedini ispravan put.

-Nažalost, s velikom sigurnošću možemo tvrditi da se ništa od ovoga neće desiti, jer Srbija neće dostaviti službeni prijedlog, niti će prihvatiti da ovo pitanje rješavaju državne komisije za granicu BiH i Srbije u bilo kom formatu. Srbiji očigledno ne odgovara da se granicom transparentno bave stručnjaci i nadležne državne komisije, pa se stoga ovo pitanje s vremena na vrijeme bombastičnim izjavama nastoji politizirati – zaključuje se u saopćenju.

SourceFaktor
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -