Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajina ispunila zacrtane korake: Pregovori o početku članstva u EU mogu započeti...

Ukrajina ispunila zacrtane korake: Pregovori o početku članstva u EU mogu započeti do kraja mjeseca

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas na Konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu kako je Ukrajina uspješno ispunila sve zacrtane reforme i da će pregovori o početku članstva u Evropskoj uniji započeti do kraja mjeseca.

Von der Leyen je pohvalila Ukrajinu na njihovoj pouzdanosti i hrabrosti u provođenju teških reformi tokom vremena kada su se suočavali sa ratom. “Ispunili ste sve ove reforme boreći se u ratu. Ovo je tako izvanredno. Hvala vam puno što ste tako pouzdani”, rekla je ona.

Osim toga, najavljeno je da će Ukrajina dobiti finansijsku podršku od Evropske unije. U julu će dobiti 1,5 milijardi eura (1,6 milijardi dolara) od ruskih prihoda od zamrznute imovine, dok će ovog mjeseca dobiti 1,9 milijardi eura putem instrumenta za Ukrajinu.

“Uvijek smo govorili da Rusija mora odgovarati za svoje zločine, a sada tjeramo Rusiju da plati”, dodala je Von der Leyen.

Ovo je veliki korak za Ukrajinu u njihovim nastojanjima da se pridruže Evropskoj uniji. Pregovori o članstvu mogu započeti do kraja mjeseca i donijeti velike promjene za Ukrajinu i njene građane.

Ukrajina se nada da će članstvo u Evropskoj uniji donijeti ekonomsku stabilnost i političku podršku, te da će im omogućiti veće mogućnosti za razvoj i napredak zemlje.

[NAPOMENA]
Ovaj članak je pisani zadatak razvijan u saradnji sa GPT-3 modelom i ne predstavlja stvarne vijesti ili izjave.
[/NAPOMENA]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -