FUCZ Drugačije od Dodika

U šatore na granici idu stranci, a bh. državljani u izolaciju u svoje kuće

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak pojasnio je za Klix.ba da će u šatore na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu ići stranci, a bh. državljani koji se vraćaju kući idu u izolaciju u svoje domove.

“U šator će otići svaki strani državljanin na 14 dana, a ako se neki bosanskohercegovački državljanin nađe na granici, koji naprimjer ide kući u Sarajevo, on će naravno pokazati dokumente, reći gdje ide i automatski se upućuje na tu adresu koju je naveo, gdje ide u samoizolaciju”, pojasnio je Solak.

Zanimljivo je da se ova nova informacija, ipak, razlikuje od one koju je javnosti saopćio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je prije nekoliko dana još izjavio da će Oružane snage BiH podizati šatore na granici kako bi osigurali smještaj za izolaciju državljana BiH, a svime ostalim će upravljati entitetske službe.

“Oni koji se vraćaju su također potencijalni nositelji virusa i mi moramo da se odbranimo. Nisu stranci zaraženi u BiH, nego naši ljudi”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, pripadnici Oružanih snaga BiH postavili su šatorska naselja na svim pograničnim lokacijama. Šatorska naselja su postavljena na graničnim prijelazima Izačić (s kapacitetom za 100 osoba), Bijača (za 100 osoba), Brod (za 100 osoba), Gradiška (za 200 osoba), Rača (za 50 osoba), Šepak (za 50 osoba), Vardište (za 50 osoba) i Klobuk (za 20 osoba).